تجهیزات آتش نشانی از نوع نصب ثابت و متحرک و نوع عملکرد دستی و اتوماتیک هستند.برخی دیگر به صورت مستقل مثل کپسول‌های اعلام حریق و جعبه آتش نشانی نصب می‌شوند.از لحاظ پیاده سازی و نوع اهمیت به چهار دسته‌ی مجزا تقسیم کرد

  • سیستم های اطفاء حریق: مطابق با نوع سیستم اطفاء حریق از تجهیزات مختلفی استفاده می‌شود.
  • کپسول‌های اعلام حریق: کپسول‌ اعلام حریق در انواع مختلف آب، گاز، پودر و فوم در بازار موجود هستند.
  • جعبه آتش‌ نشانی: یکی از تجهیزات مهم آتش نشانی برای اطفاء حریق در ساختمان‌ها و انبارها است و به عنوان جعبه‌ی کمک‌های اولیه اطفاء حریق به حساب می‌آید.
  • تجهیزات جانبی آتش نشانی: مجموعه تجهیزات جانبی آتش نشانی از انواع شیرآلات و شیلنگ آتش نشانی گرفته تا علائم اضطراری و جعبه‌‌ی کمک‌های اولیه است.

وسایل و تجهیزات آتش نشانی متحرک یا قابل حمل

کپسول‌های دستی قرمز رنگ، به‌صرفه‌ترین روش برای مهار آتش‌سوزی است که از مواد جامد کاغذ، چوب و منسوجات تشکیل می شود.

وسایل و تجهیزات آتش نشانی خاموش کننده‌های کف یا فوم

کپسول‌های دستی کرم رنگ، همان کپسول آتش نشانی فوم هستند که برای خاموش کردن آتش سوزی کاغذ و چوب و منسوجات و مایعات قابل اشتعال مانند بنزین، گازوئیل و روغن استفاده می‌شود.

وسایل و تجهیزات آتش نشانی خاموش کننده‌های پودری

کپسول‌های دستی آبی رنگ، همان کپسول آتش نشانی پودر و گاز است که برای مهار آتش تولید شده است آتش سوزی گازها و همینطور آتش سوزی حاصل از تجهیزات الکتریکی، به عنوان خاموش کننده‌ قابل استفاده است.

وسایل و تجهیزات اتش نشانی خاموش کننده دی‌اکسید کربن

کپسول‌های دستی سیاه، برای مهار و کنترل آتش ایجاد شده از اتصالات الکتریکی و دستگاه‌های برقی و همینطور آتش سوزی مایعات اشتعال‌زا استفاده می‌شود. کپسول آتش نشانی CO2 با حذف اکسیژن باعث جلوگیری از آتش و اطفای آن می‌شود.

 

کپسول آتش نشانی CO2

کپسول آتش نشانی CO2

انواع وسایل و تجهیزات آتش نشانی و اطفا حریق

  1. کپسول‌های آتش نشانی
  2. انواع شیر آتش نشانی
  3. انواع سیستم اطفاء حریق
  4. شیلنگ آتش نشانی
  5. دستکش و لباس مخصوص آتش نشانی

پتوی آتش نشانی

پتوی آتش نشانی، برای خفه کردن آتش و جلوگیری از رسیدن اکسیژن به آتش استفاده می‌شود. پتوی ضد حریق بافت و پارچه‌ای نسوز است که برای کنترل آتش سوزی تهیه می‌شود.

شیلنگ آتش نشانی

شیلنگ آتش نشانی یا هوزریل آتش نشانی یکی از تجهیزات پرکاربرد در خاموش کردن آتش است. شیلنگ آتش نشانی در برخی از ساختمان‌ها کار گذاشته می‌شود. شیلنگ آتش نشانی در فضای داخلی ساختمان‌ها به سیستم لوله کشی شهری یا منبع آب متصل است و می‌تواند فشار بالای آب را تحمل کند.

شیلنگ آتش نشانی باید آنقدر بلند باشد که بتواند تا آخرین اتاق یک ساختمان را تحت پوشش قرار دهد. قرقره‌های شیلنگ آتش نشانی باید در جایگاهی مشخص که قابل دسترس است نصب شود.  شیلنگ آتش نشانی از جنس پارچه و الاستومرهای (پلیمر الاستیک) طبیعی و مصنوعی تولید می‌شوند باید بعد از استفاده طوری آویزان شوند که آب از آن کاملا تخلیه شود، در غیر اینصورت در طولانی مدت پوسیده می شوند.

انواع شیلنگ آتش نشانی

  • شیلنگ آتش نشانی نواری یا پارچه ای
  • شیلنگ آتش نشانی پلاستیکی
  • هوز اتش نشانی خرطومی
  • هوز آتش نشانی فلزی

وسایل و تجهیزات آتش نشانی سیستم اسپرینکلر یا آب پاش

سیستم اسپرینکلر یکی از تجهیزات اطفا حریق در دنیا است! طرز کار اسپرینکلرها به این صورت است که به‌محض تشخیص افزایش دما، همانند باران شدید شروع به ریزش آب می‌کند. اسپرینکلرها،آتش سوزی‌های ثابت را تشخیص می‌دهند و دقیقا در همان محل فعال می‌شوند. معمولا فعال شدن آن همراه با آژیر است.

ساختمان‌هایی که به سیستم اسپرینکلر مجهز هستند، بر اثر آتش سوزی دچار خسارت‌های سنگین مالی و جانی نشده‌اند. البته بصورت فنی اسپرینکلرها بیشتر برای جلوگیری از خسارت‌های مالی طراحی شده‌اند تا حفاظت از جان، مگر اینکه در سیستم اعلام حریق کنار سایر تجهیزات خاموش کننده آتش، عمل کنند.

سیستم اسپرینکلر یا آب پاش

سیستم اسپرینکلر یا آب پاش

تجهیزات اطفا حریق ثابت سیستم مه پاش

سیستم مه پاش اطفاء حریق با استفاده از حداقل میزان آب، با پراکنده کردن قطرات ریز و درشت آب، در فشارهای مختلف استفاده می‌شود. سیستم مه پاش اطفاء حریق با فشار کم، متوسط و زیاد را از طریق نازل‌های مخصوص فعال می‌شود. برای مثال این مورد می‌تواند جزو وسایل اطفا حریق در آزمایشگاه باشد اما برای ایمن سازی بیشتر، نباید فقط به سیستم اطفاء حریق بسنده کرد و باید کل آزمایشگاه را با سیستم اعلام حریق تحت کنترل قرار داد.

تجهیزات اطفا حریق ثابت سیستم اطفا حریق گازی

سیستم اطفا حریق گازی مخصوص فضاهایی مثل اتاق سرور، سایت‌های کامپیوتری و مناطقی که تجهیزات الکترونیکی حساسی دارند و با استفاده از آب و سایر مواد ضد حریق، آسیب می‌بینند، استفاده می‌شود. برای اینکه سیستم اطفاء حریق گازی عملکرد موفقی داشته باشد، باید فضای مورد نظر کاملا مهر و موم شده و استفاده از تهویه حساب شده باشد.

تجهیزات اطفا حریق ثابت سیستم اطفا حریق فوم

سیستم آتش نشانی اطفاء حریق فوم برای مهار آتش مایعات قابل اشتعال استفاده می‌شود. سیستم اطفا حریق فوم به دو صورت سیستم مستقل و سیستم اجرایی توسط نیروی آتش نشانی اجرا می‌شود. سیستم مستقل شامل یکسری تجهیزات فوم ساز، لوله و اتصالات است که بصورت خودکار عمل می‌کند.

فوم در حالت‌های فوم انبساط کم و فوم انبساط بالا یا فوم انبساط متوسط اجرا می‌شود که هر کدام نوع حریق بکار می‌روند.

فوم انبساط کم، برای آتش‌سوزی‌های مایع قابل اشتعالی که با آب مخلوط نمی‌شود، مناسب است. فوم انبساط کم مقاومت حرارتی خوب، اما حجم و قابلیت پر شدن محدودی دارد. اما فوم انبساط بالا و متوسط، با هوادهی یک محلول آبی از یک عامل کف کننده مصنوعی، به میزان انبساط مناسبی می‌رسد.

امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *