در پاسخ به این سوال که اسپرینکلر چیست می توان گفت نوعی سیستم پاشش آب که به منظور کنترل و مهار آتش سوزی در فضاهای سر بسته به کار می رود. این پاشنده های آب در زمانی که برای فراهم کردن جریان آب لازم برای اطفا حریق مقدور نباشد، از گسترش آتش سوزی و بروز خسارات بیشتر جلوگیری می نماید.

این نوع سیستم های اطفا حریق به نحوی طراحی شده اند که در همان ابتدای آتش سوزی و قبل از رسیدن آتش نشانان، به سرعت حریق را شناساسیی می نمایند. همچنین با کاهش گرما و سرعت گسترش حریق، می توانند پیش از مداخله آتش نشانان، حریق را کنترل و یا کاملا خاموش کنند.

اسپرینکلر خشک و تر

طرز کار اسپرینکلر آتش نشانی

اسپرینکلر آتش نشانی یک سیستم پاششی برای خاموش کردن آتش یا همان سیستم اطفا حریق است. طرز کار کردن این پاشنده های آب به این صورت است. که قسمت پشت سوپاپ آژیر خطر به صورت مداوم با آب پر می شود. زمانی که که دستگاه فعال می گردد، اسپرینکلر آب را به سرعت به بیرون می پاشد.

وقتی سیستم اطفا حریق فعال می شود، آب به اسپرینکلرها می رسد. ولی آنها آب را بلافاصله پخش نمی کنند. بلکه اسپرینکلر ها درون خود حسگر هایی دارند که به محض فعال شدن دستور پاشش آب را صادر می کنند. به همین دلیل است که در بیشتر مکان هایی که از اسپرینکلر استفاده شده است، فقط یک عدد از آنها فعال می شود.

اسپرینکلر خشک چیست؟

اسپرینکلر با سیستم پاششی خشک که اصطلاحا به آن اسپرینکلر خشک نیز می گویند.، برای اماکنی که در آن خطر یخ زدگی وجود دارد، استفاده می شود.

طرز کار اسپرینکلر ها در سیستم خشک به این صورت است که لوله های مربوط به آن با هوای فشرده پر می شود. در نتیجه از ورود آب به لوله ها جلوگیری خواهد شد که در مناطق سردسیر مانع از یخ زدگی آب می گردد. در هنگامی که سیستم فعال می شود، هوای فشرده و آب سریعا به طرف سر اسپرینکلر وارد می شوند و عمل پاشش آب انجام می شود.

اسپرینکلر خشک

 

بطور دقیق تر، عملکرد سیستم های خشک اسپرینکلر به این صورت است که آب پشت یک سوپاپ ذخیره شده است. به محض فعال شدن، آب و هوای فشرده ای که تا الان از ورود آن به لوله جلوگیری می کرده است از اسپرینکلر خارج می شوند.

انواع

از لحاظ عملکرد، به طور کلی دو نوع اسپرینکلر وجود دارد:

  1. اسپرینکلر معمولی: در این سیستم اطفا حریق، اسپرینکلر آب را به صورت چرخی به سمت سقف و طبقات می پاشد.
  2. اسپرینکلر چتری: در این سیستم اسپرینکلر آب را به صورت قوس دار (یا بهتر است بگوییم همان حالت چتری) به بیرون می پاشد.

از هرو دو نوع این اسپرینکلر ها می توان به صورت مستقل یا آویزان شده در محل مورد نظر استفاده کرد.

طریقه نصب

به طور کلی برای سیستم پاششگر یا همان اسپرینکلر از لوله های ثابت استفاده می شود. که آنها با فاصله های مشخص روی لوله متصل شده اند. وقتی سیستم فعال می شود، فقط آب فشان هایی که حسگر های آنها دمای بالایی را تشخیص داده اند، فعال می شوند و آب از آنها به بیرون می پاشد.

نحوه توزیع و فواصل اسپرینکلر چیست

این که اسپرینکلر های خود را به صورت نرمال یا نامنظم نصب کنید در روند کار تاثیری نخواهد داشت. ولی باید در محل هایی که پاشنده ها به صورت نامنظم توزیع می شوند، به یاد داشته باشید باید مکان های حساس را حتما پوشش دهید.

حداقل فاصله ی اسپرینکلر ها از یکدیگر نیز باید 1.5 متر باشد. حداکثر فاصله باید با توجه به خطر حریق و توسط کارشناس محاسبه می گردد. فاصله مجاز بین اسپرینکلر ها بر اساس ارتفاع سقف متفاوت است.

همچنین در شرایطی که سقف به صورت قوس دار و ذوزنقه ای شکل باشد، محاسبات کمی پیچیده تر شده و باید به صورت دقیق فاصله ی آنها از بالاترین نقطه ی سقف محاسبه شود. البته شما نگران نباشید! چون این محاسبات وظیفه ی شما نیست و توسط کارشناسان آتش نشانی تعیین می گردد.

انواع اسپرینکلر آتش نشانی

لوله کشی مربوط به سیستم اطفا حریق اسپرینکلر

لوله ها در سیستم لوله کشی اطفا حریق ساختمان ثابت هستند. این لوله ها آب را به سمت اسپرینکلر ها هدایت می کنند. آب موجود در اسپرینکلر ها همواره تحت فشار قرار دارد و منتظر این است که سیستم اطفا حریق فعال گردد. با فعال شدن حسگرهای سیستم اطفا کننده حریق، این آب فشان ها فعال می شوند و آن را به صورت اسپری بر روی آتش می پاشند.

امروزه نصب و راه اندازی اسپرینکلر های آتش نشانی در سیستم های اطفا حریق ساختمان از مسایل مهم و حیاتی به شمار می رود. به نحوی که استفاده از جعبه های آتش نشانی و یا تجهیز ساختمان ها به کپسول های اطفا حریق به تنهایی کافی نیست.

زیرا تجهیزاتی مانند سیستم های اطفا حریق خودکار، بدون دخالت افراد، با دقت بالاتر و بسیار سریعتر وقوع حریق را شناسایی می کنند. در نتیجه حتی در زمانیکه در محل حضور نداشته باشید می توانید از امنیت و بروز خسارات مالی و جانی پیشگیری کنید.

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *